شماره : 124019
5 / 2 / 1403 - 20:44

بایدن قانون کمک ۹۵ میلیارد دلاری برای ارسال سلاح به اوکراین و اسرائیل را امضا کرد

نیویورک - «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا قانون کمک  ۹۵ میلیارد دلاری به اوکراین،؛
 اسرائیل و تایوان و ارسال سلاح و تجهیزات نظامی به تل آویو و کی یف را امضا کرد و مدعی شد که این قانون جهان را امن تر می کند و اکنون باید سریع اقدام کنیم.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی گفت: «ظرف چند ساعت آینده ما ارسال تجهیزات به اوکراین، شامل پدافند هوایی، مهمات برای سامانه‌های راکت توپخانه‌ای و خودروهای زرهی را آغاز خواهیم کرد.»
رئیس جمهور آمریکا با بیان این ادعا که این اقدام به طور مستقیم در راستای منافع امنیت ملی ایالات متحده آمریکا است، تصریح کرد: «همانطور که ماهها در مورد آن صحبت کرده ام، کمک به اوکراین بطور مستقیم به نفع امنیت ملی ایالات متحده است. اگر پوتین در اوکراین پیروز شود، حرکت بعدی نیروهای روسیه می تواند حمله مستقیم به متحد ناتو باشد. اگر پوتین به متحد ناتو حمله کند، ما چاره ای جز کمک به آنها نخواهیم داشت.»
بایدن درباره کمک‌های آمریکا به اوکراین گفت: اوکراین اراده و توان پیروزی در جنگ در برابر روسیه را دارد.
رئیس جمهور آمریکا همچنین در مورد کمک‌های نظامی کشورش به تل آویو نیز گفت: این کمک‌ها «به بازسازی دفاع هوایی اسرائیل کمک می‌کند.»
بایدن بدون اشاره به جنایات اسرائیل در غزه با حمایت های نظامی و امنیتی واشنگتن به تل آویو گفت: آمریکا یک میلیارد دلار برای کمک های بشردوستانه به غزه اختصاص می دهد و اسرائیل موظف است تحویل سریع آن را تضمین کند.
چند روز پس از تصویب لایحه کمک ۹۵ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین، اسرائیل و تایوان در مجلس نمایندگان، مجلس سنای این کشور نیز سه شنبه شب آن را تصویب کرد . این لایحه هفته گذشته پس از ماه‌ها تاخیر و اختلاف به تصویب مجلس نمایندگان رسید و با امضای بایدن به قانون تبدیل شد.
تصویب این قانون پیروزی چشمگیری برای بایدن، دموکرات‌های کنگره و سناتور میچ مک کانل رهبر جمهوری‌خواهان مجلس سنا است که مدت‌ها برای ارسال کمک به اوکراین تلاش می‌کرد.
سناتور چاک شومر رهبر اکثریت دموکرات‌های سنا و از حامیان تداوم حمایت از اوکراین، اندکی پیش از تصویب نهایی این لایحه گفته بود: «امشب، ولادیمیر پوتین (رئیس‌جمهوری روسیه) از لحظه‌ای که اراده آمریکا را زیر سوال برد، پشیمان می‌شود».
این قانون شامل نزدیک به ۶۱ میلیارد دلار کمک به اوکراین، بیش از ۲۶ میلیارد دلار برای رژیم اسرائیل و ۸ میلیارد دلار برای منطقه هند و اقیانوسیه است.
بایدن نیز به دنبال تصویب این بسته حمایتی در سنا، در بیانیه ای این نهاد قانونگذار را تحسین کرد.
تصویب این لایحه در مجلس نمایندگان آمریکا پس از ماه‌ها بلاتکلیفی و فشار فزاینده نمایندگان محافظه‌کار مخالف تداوم کمک به اوکراین صورت گرفت که مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان را تهدید به برکناری کرده بودند.
کمک به اوکراین و اسرائیل پس از آن متوقف شد که جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان و سنا ابتدا خواستار اقدام در مورد امنیت مرزها به ویژه مرز جنوبی با مکزیک شده بودند.
رهبر اکثریت دموکرات های آمریکا پس از تصویب این لایحه در مجلس سنا گفت: من امشب برای رئیس جمهوری [ولودمیر] زلنسکی پیام گذاشتم. وی روز گذشته با من تماس گرفته و گفت: «من این کار را تمام‌شده می‌دانم». من هم به او گفتم: «برو و در جنگ پیروز شو».
زلنسکی نیز به دنبال تصویب این بسته در سنا، این مجلس را تحسین کرد و در پستی در ایکس (توئیتر سابق) نوشت: من امروز از سنای ایالات‌متحده برای تصویب کمک‌های حیاتی به اوکراین سپاسگزارم./ایرنا
ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 124019 توسط manasepehr و در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 20:44:15
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 124021
5 / 2 / 1403 - 13:47

۱۴ هزار و ۴۷۹ داوطلب ایلامی در کنکور سراسری شرکت می‌کنند

ایلام - رئیس دانشگاه ایلام با اشاره به شرکت ۱۴ هزار و ۴۷۹ داوطلب کنکور سراسری نوبت اول؛
اردیبهشت ماه سال جاری در این استان، گفت: این آزمون در ۵۳ حوزه امتحانی برگزار می‌شود.
“طاهر علی‌محمدی” روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ما، اظهار کرد: در مجموع ۱۴ هزار و ۴۷۹ نفر داوطلب در آزمون سراسری نوبت اول اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی شرکت می کنند.
وی افزود: از این تعداد پنج هزار و ۴۶۹ نفر مرد و ۹ هزار و ۱۰ نفر زن هستند.
علی‌محمدی ابراز کرد: داوطلبان حوزه‌های آزمون سراسری اداره کل آموزش و پرورش استان هفت هزار و ۴۱۴ نفر و تعداد داوطلبان حوزه‌های دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی استان هفت هزار و ۶۵ نفر است.
رئیس دانشگاه ایلام یادآور شد: کنکور سراسری نوبت اول در روزهای ششم و هفتم اردیبهشت ماه سال جاری در رشته‌های علوم تجربی، علوم انسانی، علوم ریاضی، زبان و هنر برگزار می شود.
علی‌محمدی با بیان اینکه کلیه تمهیدات لازم برای برگزار این آزمون در حوزه‌های امتحانی استان فراهم است، تصریح کرد: در شهرستان ایلام در مجموع هفت هزار و ۶۵ داوطلب شامل پنج هزار و ۴۶۹ نفر مرد و چهار هزار و ۴۲۲ نفر زن در این آزمون شرکت می کنند.
وی تصریح کرد: توزیع کارت ورود به جلسه آزمون سراسری ۱۴۰۳ از سوم اردیبهشت آغاز و تا امروز پنجم اردیبهشت ادامه دارد.
رئیس دانشگاه ایلام ابراز کرد: نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۳، ششم و هفتم اردیبهشت و نوبت دوم هفتم و هشتم تیرماه امسال برگزار می‌شود.
به گزارش ایرنا، این آزمون در شهرستان های آبدانان، ایوان، بدره، چرداول، ملکشاهی، دهلران و دره شهر و موسسات آموزش عالی از جمله دانشگاه ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه باختر برگزار می شود./ایرنا
ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 124021 توسط manasepehr و در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 13:47:39
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 123956
5 / 2 / 1403 - 12:39

بیش از ۳۲ هزار نفر کارمند در نظام اداری ایلام اشتغال دارند

ایلام - معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی ایلام گفت:؛
آمار کارکنان نظام اداری استان طبق احصای آمار سال گذشته ۳۲ هزار و ۷۳۹ بوده که در ۱۱۱ دستگاه اجرایی مشغول به فعالیت هستند.
“محمد حسین جهانی” روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: از مجموع کارکنان استان تعداد ۳۶.۵ درصد بانوان و ۶۳.۵ درصد آقایان را منابع انسانی نظام اداری استان تشکیل می‌دهند.
وی با بیان اینکه ۶۳ درصد کارکنان نظام اداری استان متشکل از نیروهای آموزشی و بهداشتی هستند، افزود: وضعیت استخدامی ۷۴.۲ درصد از کل کارکنان استان رسمی و پیمانی و ۲۵.۸ درصد نیز سایر اشکال استخدامی اعم از قرارداد معین و کارگری، شرکتی و سایر قراردادها است.
جهانی ادامه داد: سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۲ تعداد نیروهای رسمی و پیمانی افزایش و سایر اَشکال استخدامی کاهش یافت که این نشان از عدالت محوری در استخدام‌ها است.
وی با اشاره به اینکه ۸۲.۵ درصد کارکنان نظام اداری استان دارای مدرک تحصیلی دانشگاهی هستند، گفت: ۵۷.۱ درصد کارکنان استان دارای سنوات خدمت کمتر از ۱۴ هستند که نشان دهنده جوان بودن بدنه نظام اداری استان است.
جهانی یادآور شد: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون تعداد چهار هزار و ۱۸۶ نفر مطابق فصول ششم و هفتم قانون مدیریت خدمات کشور، احراز شرایط و آزمون استخدامی برگزار کرده‌اند به عبارتی ۱۲ درصد نظام اداری از نیروهای استخدامی جدید تشکیل یافته است.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ایلام اضافه کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد یک هزار و ۴۴۰ نفر در هشت آزمون استخدامی جذب شده اند.
به گفته وی در راستای سنجش میزان رضایتمندی خدمت گیرندگان کد ۲ بعدی مربوط به ۶۸ درصد کارکنان بالغ بر ۲۲ هزار نفر صادر شده است که مراجعان ادارات، میزان رضایتمندی خود را در قالب چهار سوال در خصوص رعایت قانون، سرعت و دقت در انجام کار، ارائه راهنمایی های لازم و رفتار با کرامت و محترمانه کارمندان با فرد مرجوع را بصورت برخط با اسکن کد ۲ بعدی اعلام کنند./ایرنا
ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 123956 توسط manasepehr و در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 12:39:27
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 123992
5 / 2 / 1403 - 12:33

نهضت پخت “نان کامل” در ایلام با افتتاح ۶ نانوایی اجرایی شد

ایلام - معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایلام با اشاره به اجرای طرح نهضت نان کامل در سطح استان، گفت:؛
مصرف نان کامل در حفظ سلامت شهروندان نقش مهمی دارد و باید مصرف این نوع نان در بین مردم فرهنگ سازی شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، “شهریار عباسی” روز چهارشنبه در آیین افتتاحیه تولید نان کامل در استان ایلام، اظهار کرد: خوشبختانه پس از پیگیری‌ها و تلاش‌های زیاد، “نهضت نان کامل” در ایلام اجرایی و امروز به طور رسمی با افتتاح ۶ نانوایی، پخت نان کامل در این استان آغاز شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایلام افزود: نان کامل بر خلاف نان سفید که سبوس آن جدا می شود، سرشار از فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها است.
وی تصریح کرد: مصرف نان کامل فواید بسیاری برای سلامت مردم دارد زیرا به بهبود عملکرد گوارش، تقویت سیستم ایمنی بدن، کنترل قندخون، کاهش خطر بیماری‌های قلبی، کمک به کاهش وزن، پیشگیری از برخی سرطان‌ها مانند سرطان روده بزرگ، افزایش سلامت پوست و مو کمک می کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایلام گفت: مردم باید آگاه باشند که اجرای نهضت نان و آرد کامل در راستای حفظ سلامت شهروندان است زیرا آرد کامل یعنی آردی که سبوس آن گرفته نشود و نان با همان آرد تهیه شود که این نان علاوه بر حفظ سلامت شهروندان باعث افزایش یادگیری کودکان و پیشگیری از کم خونی آنان می‌شود.
عباسی گفت: سبوس‌گیری آرد سفید موجب می‌شود که همه خواص آن از بین برود، به همین دلیل نان کامل با آرد سبوس‌دار کمی تیره‌تر با ماندگاری مناسب بدون ضایعات و مهمتر از همه منجر به حفظ سلامت شهروندان و جلوگیری از چاقی شکمی و بسیاری امراض گوارشی می شود.
وی ادامه داد: معاونت اقتصادی استانداری با همکاری دستگاه مرتبط پس از ابلاغ از سوی وزارت کشور و همچنین دستورالعمل کمیسیون اصل ۹۰ جلسات متعدد برگزار و حتی تیمی به استان مرکزی برای بازدید از اجرای طرح نهضت نان کامل اعزام شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایلام تاکید کرد: نظارت بر کل چرخه این بخش، از گندم تا پخت نان با حضور میدانی در همه شهرستان‌ها، ادامه دارد و بحث نظارت از سیلوها تا کارخانه‌ها به طوری جدی دنبال می‌شود و در این راستا حضور دستگاه‌های نظارتی با استفاده از ابزارهای تشویقی و تنبیهی، می‌تواند موثر باشد.
عباسی یادآور شد: بازدید از واحدهای نانوایی و کارخانه آرد و برگزاری دوره آموزشی و تجمیع مسائل و مشکلات آنها به صورت مرتب انجام می شود تا اطمینان پیدا کنیم قدم اول را به درستی برداشتیم.
وی ادامه داد: برگزاری ۲ کارگاه آموزشی توسط استانداری و فرمانداری ایلام برای واحدهای نانوایی، اعزام تیم استان به استان مرکزی برای بررسی طرح احیای نهضت نان کامل، تشکیل کمیته استانی در راستای احیای آرد و نان کامل و تشکیل و فعال‌سازی دبیرخانه سلامت غذایی و نان در استان از دیگر اقدامات انجام گرفته در سال گذشته بوده تا بتوانیم اقدام عملیاتی برای حفظ سلامت مردم انجام دهیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایلام افزود: خوشبختانه با وجود اینکه ابلاغ شده بود یک تا سه کارخانه پروانه تولید آرد کامل در هر استان دریافت کنند اما اکنون همه پنج کارخانه آرد استان موفق به دریافت پروانه آرد کامل در استان شده اند.
عباسی گفت: مردم با مصرف نان کامل که از آرد کامل درست شده می توانند از ابتلا به بسیاری بیماری‌ها پیشگیری کنند.
به گزارش ایرنا، بیش از ۶۰۰ نانوایی در استان ایلام مجوز فعالیت دارند.
بربری، تافتون، لواش، سنگک، صَمون و ساجی از انواع نان های تولیدی در استان ایلام است./ایرنا
ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 123992 توسط manasepehr و در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 12:33:49
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 123980
5 / 2 / 1403 - 11:22

خشم بهاری را کنترل کنید

آیا کسی از شما متوجه بیشتر شدن استرس و عصبانیت خودش و اطرافیانش در فصل بهار شده است؟؛
هیچ به علت این رفتارها توجه کرده‌اید؟ آیا ممکنه این رفتار با زمان فصل بهار مرتبط باشد؟! بله یکی از علت‌های بیشتر عصبانی شدن و بالا رفتن استرس فصل بهار است. با ما همراه باشید تا با علت آن و راه‌های مقابله با آن آشنا شوید.
گروه ایرنا زندگی – در طول سال، ذهن و بدن ما با ریتم‌های طبیعی فصل‌ها هماهنگ می‌شود. برخی علت این تغییرات را عناصر پنجگانه آب، چوب، آتش، زمین و فلز میدانند که در دنیای پدیدار شناسی ما تاثیرگذارند. هریک از این پنج عنصر در هر یک از فصول به اندام‌ها، بافت‌های بدن و احساسات مطابقت‌ داده می‌شود.. عنصر فصل بهار چوب است و بر کبد تاثیر می‌گذارد. حال باید دید این عنصر در بدن چه تاثیراتی دارد که گاهی موجب ایجاد خشم و عصبانیت در فصل بهار می‌شود.
خشم بهاری و عنصر چوب و باد
ما بهار را آغاز سال می‌دانیم. در این فصل، روزهای خنک و مرطوب زمستان از بین رفته و به استقبال گرما و روشنایی می‌رویم. به همین دلیل بهار اوج رشد جدید و شروع یک چرخه جدید است.
طبق طب سنتی چینی، فصل بهار با عنصر چوب و باد که نماد تولد، رشد و تکامل است، نشان داده می‌شود. دانه‌ها، جوانه‌ها و پیازها ساقه می‌زنند در حالی که درختان و شاخه‌های برهنه پر از برگ و شکوفه ‌می‌شوند. این رشد، سریع و گسترده، مظهر انرژی چوب است، بیانی از زندگی در قوی‌ترین حالت آن. اگر عنصر چوب ما سالم نباشد، ممکن است خشم و ناامیدی همیشگی را تجربه کنیم و نتوانیم بهار را در درون خود تجربه کنیم. ممکن است این احساس را داشته باشیم که رشد و تغییر در اطراف ما اتفاق می‌افتد، با این حال بیش از حد در درونمان گیر کرده‌ایم.
 عنصر دیگر باد است که تجلی طبیعت در حرکت است و تنش، استحکام و انعطاف‌پذیری را نمایش می‌گذارد. باد نیرویی است که می‌تواند انرژی خلاقانه‌ای مانند آسیاب‌های بادی و قایق‌های بادبانی را به حرکت درآورد و از سوی دیگر، می‌تواند به شکل گردباد و طوفان ویران کند. این دوگانگی در رفتار و عمل نیز رخ می‌دهد.
 خشم بهاری و کبد
در طب سنتی چینی، احساس خشم در بهار با کبد مرتبط است. کبد مسئول جریان روان احساسات، انرژی و خون است. هنگامی که کبد به درستی کار می‌کند، احساسات متعادل می‌شوند در حالیکه نامتعادل بودن کبد موجب می‌شود، انرژی راکد شده و احساساتی مانند خشم ایجاد ‌شود. سایر احساسات مرتبط با ناهماهنگی کبد عبارتند از افسردگی، نگرانی و اضطراب. استرس و همچنین رژیم غذایی یا ورزش نامناسب می تواند باعث عدم تعادل کبد شود.
در طول فصل بهار کبد در برابر عدم تعادل آسیب پذیر است. به این دلیل که بهار زمان رشد و تغییر جدید است و کبد ما باید خود را با این تغییرات وفق دهیم. چنانچه این هماهنگی صورت نگیرد موجب ایجاد حس خشم و افسردگی در فرد می‌شود.
چگونه خشم خود را در فصل بهار از بین ببریم؟
طب سنتی برای سلامت کبد، عنصر چوب و متعادل کردن احساسات در طول فصل بهار، چندین رویکرد را پیشنهاد می‌کند.
استرس را کاهش دهید
استرس یک محرک رایج برای عصبانیت است و بهار می‌تواند استرس‌زا باشد، زیرا ما باید با تغییرات محیط سازگار شویم. تمرین‌هایی مانند مدیتیشن، تنفس عمق، حمام‌های کوتاه با ‌آب ولرم می‌توانند به آرامش ذهن و تعادل احساسات کمک کنند. ارتباط اجتماعی، خلاقیت، آواز خواندن و استراحت راه‌های دیگری برای کمک به کاهش استرس هستند.
از یک رژیم غذایی متعادل و سالم استفاده کنید
خوردن غذاهایی که موجب سلامت کبد می‌شود و به حرکت انرژی کمک می‌کند، لذا از سبزیجات تازه و غلات کامل بیشتر استفاده کنید و از خوردن بیش از حد قهوه، چای و نیکوتین، غذاهای چرب و سرخ‌شده، شکر تصفیه‌شده و غذاهای فرآوری‌شده و محصولات گوشت‌های آماده خودداری کنید.
بوهای خوش را استشمام کنید
در بهار می‌توان با استشمام بوهای خوش مانند گلاب و ریحان مغز و اعصاب را تقویت کرد.
ورزش کنید
ورزش به حرکت انرژی و کاهش تنش در کبد کمک می‌کند. فعالیت‌هایی مانند؛ یوگا و پیاده‌روی در فصل بهار مفید است. در واقع، پیاده روی یکی از بهترین کارهایی است که هر زمان که احساس خشم و ناامیدی شدید می‌کنیم، می‌توانیم انجام دهیم.
طب سوزنی یا داروهای گیاهی را امتحان کنید.
طب سوزنی و داروهای گیاهی می توانند به تسکین کبد، کاهش استرس و عصبانیت کمک کنند.
دقت کنید بهار تا ابد نمی ماند. از انرژی آن عاقلانه استفاده کنید، تا محصولاتی که می کارید، محصولاتی باشند که می خواهید برداشت کنید. باید توجه داشت که خشم خود ذاتاً مشکل ساز نیست، این یک واکنش کاملاً طبیعی به هر مانعی برای وضعیت مطلوب جریان کبد است و خشم نیز می‌تواند به بی عدالتی دامن بزند. با این حال، هنگامی که خشم سرکوب شود یا بیش از حد تخلیه شود، به راحتی می‌تواند منجر به بیماری شود. با این حال، هنگامی که با کنجکاوی و صبر مواجه می‌شویم، خشم می‌تواند به ما انگیزه لازم برای رشد و تغییر را بدهد.
ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 123980 توسط manasepehr و در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 11:22:22
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 124024
5 / 2 / 1403 - 9:26

پنجم اردیبهشت سالروز شکست حمله نظامی آمریکا در طبس؛ آمریکایی‌ها فراموش نکنند؛ صدای خُرد شدن پنجه عقاب در سکوت صحرا

تهران- روایت‌های متعددی در سال‌های اخیر از واقعه طبس عنوان شده است ؛
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، پنجم اردیبهشت یادآور شکست حمله نظامی آمریکا به ایران در طبس است که این شکست خفت‌بار بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت و هرچند تلاش می کنند با ساخت روایت های جعلی حافظه تاریخی ملت ها را مخدوش کنند اما در واقعیت از تحقیر و رسوایی آنها پس از سال‌ها ذره ای کم نشده است.
امام خمینی (ره) پس از این واقعه فرمودند: «نباید بیدار شوند آنهایی که به معنویات توجه ندارند و به این غیب ایمان نیاوردند، (چه کسی) این هلیکوپترهای آقای کارتر را که می‏‌خواستند به ایران بیایند، ساقط کرد؟ ما ساقط کردیم؟ شن‌ها ساقط کردند، شن‌ها مامور خدا بودند، باد مامور خداست».
آیت الله خامنه‌ای مقام معظم رهبری درباره این واقعه فرمودند: «اولین باری که دخالت نظامی در این مناطق انجام گرفت، سال ۱۳۵۹ بود که نیروهای آمریکایی به فرمان رئیس‌جمهور دموکرات، به قصد این ‌که خود را به تهران برسانند، به طبس حمله‌ نظامی کردند. البته از همان نیمه‌ راه، جسدهای سیاه‌شده و جزغاله شده‌شان برگشت! عجیب است! کشور عزیز و ملت بزرگ و منطقه‌ تاریخی ما، آزمایشگاه چه تجربه‌های بزرگی است.»
احمد حبیبی یکی از شاهدان عینی واقعه طبس که شاهد شهادت محمد منتظر قائم در صحرای طبس بود در تشریح شرایط آن روز چنین می گوید: سال ۱۳۵۹ در سپاه طبس مشغول به خدمت بودم که چهارم اردیبهشت همان سال، خبر حمله قاچاقچیان در مسیر راه به یک اتوبوس مسافربری که از یزد عازم مشهد بود و به یک تانکر سوخت را دریافت کردیم.
من به همراه چهار نفر از اعضای کمیته وقت انقلاب اسلامی برای بررسی موضوع به منطقه اعزام شدیم، صبح زود پنجم اردیبهشت که آنجا رسیدیم مشاهده کردیم پنج فروند هواپیمای غول پیکر کنار جاده فرود آمدند و یک فرورند هواپیمای سی – ۱۳۰ با چند هلی کوپتر آتش گرفته و هشت جنازه نیز در لابه‌لای آهن‌ها در حال سوختن است اما یک جناره بیرون افتاده که ظاهرا سالم بود و از طرفی ما هیچ وسیله ارتباطی نداشتیم.
داخل یکی از هلی‌کوپترها دستگاهی روشن بود که احتمالا صدا و تصویر را ارسال می‌کرد به داخل هلیکوپتر رفتم، دور تا دور آن اسناد مهم و فوق سری برای انجام عملیات تعبیه شده بود؛ ۱۵ دقیقه‌ای که در محل حضور داشتیم ۲ فروند فانتوم اف چهار از طرف جنوب منطقه آمدند و شروع به زدن رگبارهای هشداری کردند تا ما نزدیک هلی‌کوپترها نرویم زیرا از اسناد داخل آن با خبر بودند و ما که سلاحی برای دفاع نداشتیم کمی از محل وقوع فاصله گرفتیم.
۱۰ دقیقه بعد یک دستگاه خودروی استیشن از سپاه یزد به فرماندهی محمد منتظر قائم وارد منطقه شد و نزد ما آمدند و اظهار داشتند برای بررسی موضوع آمده‌ایم.
پنج هلی‌کوپتر استتار شده به رنگ خاک آنجا بود که هیج نشانی نداشت و شهید منتظر قائم گفت چهار نفر از نیروهای شما و چهار نفر از نیروهای ما از منطقه فاصله بگیرند تا اگر اتفاقی برای ما افتاد بقیه راه را ادامه دهند و من و شما برای بررسی به نزدیک و داخل هلی‌کوپترها می‌رویم.
شهید منتظر قائم به داخل یکی از هلی‌کوپترها رفت و هنوز در حال بیرون آمدن بود تا با یکدیگر همفکری کنیم که یکی از نیروهای ما اعلام کرد محمد هواپیماها دارند می‌آیند، به آسمان نگاه کردم دیدم هواپیمایی نیست اما مشاهده کردیم از شمال منطقه به فاصله پروازی ۱۰۰ متر از زمین،۲ فانتوم در حال حرکت به سمت منطقه است که وقتی روی هلی‌کوپتری که اسناد داخلش بود قرار گرفتند با زدن رگبار، انفجاری بزرگ رخ داد که کوهی از خاک و آتش ایجاد شد و هلی‌کوپتر کاملا از بین رفت و همانجا بود که محمد منتظر قائم به شهادت رسید.
صبح ششم اردیبهشت که مسوولان و نیروهای مختلف آمده بودند باز هم ۲ فروند فانتوم یکی دیگر از هلی‌کوپترها را به رگبار بستند و با توجه به اینکه باک سوخت آن خالی بود، منفجر نشد و فقط سوراخ سوراخ شد.
شهید محمد منتظر قائم نخستین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان یزد روز پنجم اردیبهشت‌ سال ۱۳۵۹ وقتی از فرود چند بالگرد آمریکایی در کویر طبس مطلع می‌شود، بلافاصله در محل حادثه حضور پیدا می‌کند تا موضوع را از نزدیک بررسی کند.
همزمان با حضور محمد منتظر قائم و همراهانش در صحرای طبس این مکان مورد حمله هوایی قرار گرفت و بعدها مشخص شد که بالگردها حاوی اسناد مهمی بوده‌اند.
با ورود محمدرضا پهلوی به آمریکا با اجازه جیمی کارتر رییس جمهوری وقت آمریکا فصل جدیدی را در روابط ایران و آمریکا به وجود آورد که همراه با افزایش بی اعتمادی بود. به طوری که در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ خورشیدی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام(ره)، سفارت این کشور را در تهران اشغال و اعضای آن را گروگان گرفتند.
این اقدام از طرف حضرت امام (ره) مورد تایید قرار گرفت و ایشان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا را «انقلاب دوم» نامیدند.
استمرار ماجرای گروگان گیری و شکست طرح های آمریکا جهت آزاد سازی جاسوسان خویش موجب بحرانی بزرگ و اختلاف نظر در دستگاه دیپلماسی آمریکا پیرامون چگونگی برخورد با انقلاب اسلامی شد. اگرچه در این میان شورای امنیت ملی آمریکا به سرپرستی برژنیسکی طرفدار اقدامات قاطع نظامی علیه انقلاب اسلامی شدند.
سرانجام گروه ویژه ۱۳۲ نفره با عنوان «دلتا فورس» برای حمله به ایران و آزادی گروگان ها تشکیل شد و پس از بررسی های فراوان در شامگاه چهارم اردیبهشت ۱۳۵۹خورشیدی هفت فروند هواپیمای غول پیکر نظامی ۱۳۰-c و هشت فروند بالگرد نظامی مجهز آمریکای در عملیات موسوم به «پنجه عقاب» وارد ایران شدند اما در همان ابتدا یکی از بالگردها در ۱۲۰ کیلومتری شهر راور کرمان دچار نقص شد و ناگزیر فرود آمد. سرنشینان آن به بالگرد دیگری منتقل شدند و پس از طی مسافتی و با توجه به وقوع طوفان شن، دستگاه هیدرولیک این بالگرد نیز از کار افتاد اما توانست خود را به ناو هواپیمابر نیمیتز برساند.
در هر صورت، ۶ فروند هواپیمای سی – ۱۳۰ و ۶ فروند بالگرد در محل مورد نظر واقع در صحرای طبس در تاریکی شب فرود آمدند. در حال سوخت‌گیری بالگردها برای اجرای مرحله بعدی عملیات، یکی دیگر از آنها دچار نقص فنی شد.
با از کار افتادن آن، تمام برنامه‌ های آمریکایی ‌ها به هم خورد زیرا آنها با محاسباتی که انجام داده بودند، برای انجام مرحله بعدی عملیات حداقل به ۶ فروند بالگرد نیاز داشتند.
این ماجراها به ناو نیمیتز و از آن جا به کاخ سفید گزارش شد و از رییس جمهوری کسب تکلیف شد. کارتر دستور توقف عملیات و عقب‌ نشینی را صادر کرد اما نیروهای آمریکایی در طوفان شن گرفتار شدند. هواپیماها و بالگردهای آمریکایی در حال برخاستن از زمین، دچار مشکل شدند. یک هواپیما و یک فروند بالگرد با هم برخورد کردند و هر ۲ آتش گرفتند. بر اثر حادثه، هشت تن از آمریکایی ‌ها کشته شدند و بقیه پنج فروند هواپیمای سی-۱۳۰ نیز از خاک ایران فرار کردند.
برژینسکی در خصوص رفتار و ناراحتی جیمی کارتر بعد از شنیدن این شکست نیروهایش در طبس می گوید: سرش را میان ۲ دستش گرفت و به مدت چند ثانیه روی میز گذاشت.با شنیدن این خبر، به مانند مار زخمی به خود پیچید و آثار درد و نگرانی بر تمامی صورت او آشکار شد و به اطرافیانش بد و بی راه می گفت. سایروس ونس وزیر امورخارجه آمریکا می‌نویسد: همه ما گیج و پریشان شده بودیم.
کارتر روز بعد مجبور شد در یک نطق تلویزیونی، ضمن اعلام و تایید موضوع، جزئیات آن را هم برای مردم تشریح کند. او برای تنظیم متن صحبت‌های خود دستور داده بود، نسخه‌ای از سخنرانی کندی در زمان شکست خلیج خوک‌ها را هم برایش بیاورند و در سخنرانی خود گفت: اواخر دیروز من دستور لغو یک عملیات نظامی در ایران را صادر کردم. قرار بود، اعضای سفارتخانه ما که در ایران گروگان گرفته شده بودند توسط تیم نجات آزاد شده و به آمریکا بازگردانده شوند.
به دلیل مشکلات فنی در بالگردها، چاره‌ای جز لغو ماموریت نداشتیم. تیم اعزامی به صحرای طبس از نفرات نیروی دریایی، رنجرها و افراد نیروی مخصوص تشکیل شده بود و هسته اصلی گروه، وظیفه حمله به سفارتخانه و نجات گروگان‌ها را بر عهده داشت.
آن‌ها همه داوطلب انجام این عملیات بوده و به خوبی آموزش دیده بودند. من رهبر آن‌ها را قبل از اعزام به ماموریت ملاقات کردم. آنها می‌دانستند که چشم امید من و ملت آمریکا به آنهاست.
برژینسکی احساس ناامیدی ملی را در آمریکا از پیامدهای مهم شکست این کشور در طبس می داند و می گوید: ماجرای مفتضح ایران یکی از سه عامل مهم شکست کارتر بود و این ماجرا، احساس ناامیدی ملی را برانگیخت.
یکی از خبرنگاران روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز می نویسد: داغ شکستی که آمریکاییان در ایران خوردند تا مدت ها آنها را رها نخواهد کرد. به ویژه بدین دلیل که این شکست، ضربه دوباره ای به احساس آنهایی بود که شدیداً به فن آوری معتقدند و به آن ایمان دارند. از کار افتادن سه بالگرد در میان بادهای شنی بیابان، ضربه بسیار سنگینی بوده است.
با این حال وقتی که جنازه آمریکایی ها تحویل دولت آمریکا داده شد، دولت کارتر زیر بار انتقادات شدید، مراسم استقبال و تشییع باشکوهی ترتیب داد تا «شرافت ملی» لکه دار شده آمریکا را طوری بپوشاند که دیگر دیده نشود اما طعم شکست ماجرای طبس برای کارتر آن چنان تلخ بود که او بعدها در مصاحبه با روزنامه کویتی الانبا چنین گفت: دوران ریاست جمهوری من، بدترین دوره های ریاست جمهوری در آمریکا بوده، چه در آن زمان، دولت آمریکا در دست آیت الله خمینی در ایران، به گروگان گرفته شد.
شکست خفت‌بار آمریکا در طبس بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت. به گونه ای که خبرگزاری آسوشیدپرس از لندن اعلام کرد: سرمقاله‌های روزنامه‌های انگلیس روز گذشته، تقریباً همگی به حمله نافرجام آمریکا به ایران اختصاص داشت که این کار کارتر را نشانه ضعف او پنداشتند.
مجله تایم در پنجم می ۱۹۸۰ میلادی در مقاله‌ای با عنوان «شکست در صحرا» نوشت: مأموریت کارتر برای نجات گروگان ها در درون شعله ها فرو رفت. برای کارتر به طور اخص و برای آمریکا به طور اعم، ماجرای طبس یک شکست نظامی و سیاسی بود. یک بار ارتش مسلسل و پرقدرتش در ویتنام در حالی که از پای می‌افتاد و به خود می‌پیچد به زبونی و بیچارگی افتاد و حالا به نظر رسید که قادر نیست حتی زمانی که هیچ دشمنی نمی‌داند که آنها در آنجا هستند و علی رغم چهار ماه تمرین مداوم، نمی توانند هواپیماها را از برخورد با یکدیگر حفظ کنند.
خبرگزاری رویترز از لندن گزارش داد: سیاستمداران ۲ حزب بزرگ بریتانیا (کارگر و محافظه‌کار) جیمی کارتر را به خاطر انجام اقدامات نافرجام نجات جان گروگان‌ها در تهران مورد سرزنش قرار دادند اما سریان گلیمور معاون وزارت امور خارجه انگلیس در پارلمان این کشور اظهار داشت: دولت محافظه‌کار با دولت آمریکا هم‌دردی می‌کند.
وی گفت که قبل از انجام این عملیات، آمریکا دولت انگلیس را از احتمال چنین اقدامی آگاه ساخته بود اما دولت انگلیس هیچ‌ گونه مداخله‌ای در این کار نداشته است.
خبرگزاری رویترز از کوبا نیز از ارسال پیام شخصی فیدل کاسترو رییس جمهوری کوبا به امام خمینی(ره) خبر داد که در آن همبستگی صمیمانه خود را ابراز داشته و گفته بود: ایران با تهدیدهای جدی به تجاوز از سوی یانکی‌های امپریالیست رو به رو است و شما و ملت ایران می‌توانید روی هم‌دلی و حمایت انقلاب کوبا حساب کنید.
خبرگزاری یونایتدپرس از کویت نیز از محکوم کردن اقدام نظامی آمریکا در نجات گروگان‌ها از طرف عبدالعزیز حسین سخنگوی دولت کویت خبر داد و این اقدام را تخطی در مقررات بین‌المللی عنوان کرده و گفته بود: به اعتقاد ما بحران روابط ایران و آمریکا باید از طریق صلح‌آمیز و دیپلماتیک حل و فصل شود، نه از طریق مداخله و خونریزی و اقدامات خشونت‌آمیز.
ویلیام سولیوان سفیر سابق آمریکا در تهران نیز از این واقعه با عنوان دوران تحقیر ملی آمریکا یاد کرد و گفت: «روش سست و بی‌قید حکومت کارتر و اقدامات نامعقول او، به گروگان‌گیری اعضای سفارت آمریکا انجامید و دوران تحقیر ملی که در تاریخ آمریکا نظیر آن دیده نشده است، آغاز شد».
همیلتون جردن معاون رییس جمهوری وقت آمریکا در کتاب خود به نام «بحران» در این زمینه نوشت: تصمیم به انجام یک عملیات نجات قدرتمندانه در قلب ایران زمانی از سوی «جیمی کارتر» اتخاذ شد که همه تحریم‌های اقتصادی و فشارهای سیاسی تا آن زمان بی‌نتیجه مانده بود./ایرنا
ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 124024 توسط manasepehr و در روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 09:26:40
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 123938
4 / 2 / 1403 - 19:34

در ادامه برنامه‌های روز دوم سفر به پاکستان صورت گرفت؛ ادای احترام آیت‌الله رئیسی به رهبر استقلال پاکستان

تهران- رئیس‌جمهور در ادامه برنامه‌های دومین روز سفر خود به پاکستان، به شهر کراچی به عنوان مرکز ایالت سند سفر کرد؛

و در بدو ورود با حضور در آرامگاه «محمدعلی جناح» به مقام «قائد اعظم» و رهبر استقلال این کشور ادای احترام کرد.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی بعد از ظهر امروز سه‌شنبه در ادامه برنامه‌های دومین روز سفر به پاکستان، پس از سفر به ایالت پنجاب و شهر لاهور، به کراچی مرکز ایالت سند نیز سفر کرد و در بدو ورود با حضور در آرامگاه محمدعلی جناح «قائد اعظم» و پدر استقلال این کشور، با تقدیم تاج گل و قرائت فاتحه به مقام وی ادای احترام کرد.

محمدعلی جناح ملقب به قائد اعظم در ۲۵ دسامبر سال ۱۸۷۶ در یکی از محله‌های کراچی به دنیا آمد. پدرش بازرگان و خواهرش «فاطمه» یکی از مبارزان دوران استقلال پاکستان و هندوستان بود. وی در سال ۱۸۹۵ از دانشگاه انگلیس فارغ التحصیل شد و بعد از دریافت مدرک دکترای قانون، فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد.

جناح در سال ۱۸۹۶ به کنگره هند پیوست و در سال ۱۹۱۳ به عضویت «حزب آل اندیا مسلم لیگ» که توسط مسلمانان هند تشکیل شده بود درآمد. وی در سال ۱۹۱۶ بعد از برگزاری اجلاس ویژه حزب مسلم لیگ در شهر «لکهنو» به عنوان رهبر این حزب انتخاب شد.

محمد علی جناح نقش مهمی در نزدیکی کنگره هند با حزب مسلم لیگ برای بیرون کردن انگلیس از هندوستان داشت. در سال ۱۹۲۹ جناح در گزارشی به عنوان «گزارش نهرو» بر ۱۴ نکته اساسی درباره حقوق مسلمانان تأکید کرد که بعدها مقدمه‌ای برای تشکیل یک کشور مسلمان شد.

جناح تمام عمر خود را صرف حمایت از حقوق مسلمانان شبه‌قاره کرد و چون مسلط به قانون بود تلاش‌های وی به ثمر نشست و سرانجام توانست کشور پاکستان را تشکیل دهد.

با ورود محمدعلی جناح به حزب کنگره ملی هند که برای کمک به انگلیسی‌ها تأسیس شده بود، فعالیت‌های این حزب که مقرر بود متناسب با منافع انگلیسی‌ها باشد، مخالف اهداف آنان عمل کرد. مسلمانان هم برای حفظ منافع خود حزبی به نام مسلم لیگ را تأسیس کردند. این دو حزب راه استقلال را هموار نمودند و فعالیت‌های جناح به استقلال پاکستان منجر شد. جناح از تعصب‌های فرقه‌ای دوری می‌کرد و به همین خاطر یکی از بهترین نمایندگان اتحاد مسلمانان با هندوها به شمار می‌رفت.

در مارس ۱۹۲۷ جناح توانست طرح‌های مسلمانان دهلی را تدوین کند اما در طرح مربوط به قانون اساسی حق رأی دادن از مسلمانان گرفته شد و کارهای جناح بی‌نتیجه ماند. در سال ۱۹۲۹ محمدعلی جناح طرح معروفی را در ۱۴ ماده تنظیم کرد و به کنگره داد. گنگره ملی هند به طرح ۱۴ ماده‌ای جناح چندان توجه نکرد. او پس از این ناکامی‌ها به لندن رفت و از دور فعالیت‌های اجتماعی سیاسی شبه قاره را دنبال می‌کرد.

در ۱۹۴۰ محمد علی جناح بیمار شد و در سال ۱۹۴۷ درست یک سال بعد از تشکیل کشور مستقل مسلمان به عنوان پاکستان در سپتامبر سال ۱۹۴۸ دار فانی را وداع گفت، اما فداکاری‌های او برای تشکیل یک کشور مستقل مسلمان همیشه در یاد و خاطره مسلمانان شبه‌قاره باقی خواهد ماند./ایرنا

 

 

 

 

 

ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 123938 توسط manasepehr و در روز سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 19:34:33
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر
شماره : 123936
4 / 2 / 1403 - 17:02

گزارشی از یک پژوهش؛ شبکه نمایش خانگی رقیب کیست؟

تهران-  روند تولید و پخش محصولات شبکه‌های نمایش خانگی نیازمند ضوابط و قواعد اختصاصی مناسب خود است؛

حال آن که در این چند سال که پلتفرم‌های «وی‌ او دی» به وجود آمده‌اند، بیشتر وقتشان صرف رفع مسائل حاشیه‌ای شده است. مساله اصلی بر سر این است که چه کسی بر آن‌ها نظارت کند؟

واکنش جمعی از هنرمندان به اظهارات اخیر «محمدحسن شانه‌ساز زاده» مؤسس شاتل و نایب‌رئیس هیات‌ مدیره پلتفرم نماوا درخصوص «بی‌تعهد بودن» هنرمندان و سپس توضیح و عذرخواهی روابط عمومی این مجموعه بار دیگر توجه‌ها را به سمت شبکه نمایش خانگی و مسائل متنوع مرتبط با آن در جامعه جلب کرد.

پس از بحث و نظرها در مورد سیاست‌ها و ضوابط حاکم بر صوت و تصویر فراگیر و شبکه نمایش خانگی و تبلیغات این پلتفرم‌ها در میان پخش فیلم‌ها، این بار گویا مساله ارتباط میان این پلتفرم‌ها با هنرمندان و بازیگران خبرساز شده است.
جدا از این دست حواشی، صنعت نمایش و ساخت آثار نمایشی در پلتفرم‌های نمایش خانگی در کشورمان در حال پیشرفت است. با توجه به چالش‌های مختلف این حوزه از مساله قوانین، دستورالعمل‌ها و تنظیم‌گری صوت و تصویر تا نظارت و مسائل اقتصادی مرتبط با پلتفرم‌های پخش چون تبلیغات و … اقبال گسترده مخاطبان، این حوزه را بیش از پیش مورد توجه جامعه و مسئولان قرار داده است.

در دوره کرونا پلتفرم‌های پخش آنلاین با استفاده از بستر رو به توسعه اینترنت در جهان، فعالیت‌های خود را به طور چشمگیری گسترش دادند و توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کردند. در ایران نیز پلتفرم‌های پخش فیلم و سریال درسال‌های گذشته به طور جدی‌تری وارد عرصه شدند و توانستند مخاطبان زیادی را جذب کنند.

امکانات و چالش‌های پلتفرم‌های پخش فیلم و سریال در مقاله‌ای با عنوان «بررسی علل افزایش رویکرد مخاطبان تولیدات فرهنگی و هنری منتشر شده توسط پلتفرم‌های نمایش خانگی» به قلم «نوید دهقانی» در بهمن ۱۴۰۲ و در مجله مطالعات میان‌رشته‌ای هـنر و عـلوم انسـانی مورد بررسی قرار گرفته است که بخش‌هایی از آن در پی می‌آید؛

پیوند «وی‌ او دی‌»ها با نیاز مخاطب

سامانه و سایت‌های پخش‌کننده آثار فرهنگی و هنری (فیلم و سریال) که با نام VOD (Demand On Video) نیز شناخته می‌شوند، سامانه‌هایی برای درخواست پخش آنلاین ویدیو هستند. این سامانه‌های درخواست فیلم را می‌توان سیستم‌هایی به شمار آورد که به کاربران اجازه قانونی تماشای محتواهای صوتی و تصویری را در زمان مشخص می‌دهد. به این ترتیب، لزومی ندارد که در هنگام پخش سراسری یک برنامه به تماشای آن بنشینند.

سیستمهای VOD تصویری، با استریم کردن محتوا از طریق دستگاه‌های گیرنده دیجیتال، رسیور، رایانه، لپتاپ یا سایر دستگاه‌ها فرصت مشاهده همزمان آنها و همچنین ضبط روی فلش مموری و دستگاه‌های ضبط دیجیتال ویدئو را به کاربران می‌دهند. کاربران می‌توانند محتوای مورد نظر خود را با استفاده از پخش‌کننده‌های قابل حمل (فلش مموری یا هارد اکسترنال) نیز دانلود و ذخیره کرده و در زمان فراغت به تماشا بنشینند.

انواع پلتفرم‌های پخش‌کننده فیلم‌ها و سریال‌ها در سراسر دنیا و همچنین ایران طرفداران بسیار زیادی دارند زیرا یک فضای تعاملی با امکانات متعدد را در اختیار مخاطب قرار می‌دهند. از طرفی، پیشرفت زیرساخت‌های اینترنت در ایران و همچنین افزایش سرعت دسترسی به اینترنت (همراه یا ثابت) نه تنها موجب محبوبیت سامانه و سایت‌های پخش‌کننده آثار سمعی و بصری در کشورمان شده، بلکه زمینه تبدیل این وبسایت‌ها به اپلیکیشن را نیز فراهم کرده است.

پلتفرم‌های پخش آنلاین دارای سه شاخصه ویژه دسترس‌پذیری ساده، انعطاف‌پذیری و قابلیت برقراری ارتباط هستند. یکی دیگر از شاخصه‌های پلتفرم‌های پخش آنلاین نامی همچون نتفلیکس که تولید و پخش فیلم نیز انجام می‌دهند، این بود که دست کم آزادی عمل بیشتری برای فیلمسازان مستقل ایجاد کردند.

نگاهی به پلتفرم‌های پخش فیلم و سریال ایران

در ایران نیز پلتفرم‌هایی چون نماوا، فیلیمو، فیلم‌نت، پلان و … در زمینه پخش فیلم و سریال فعالیت دارند.

فیلم‌نت و پلان، ۲ وی‌ او دی تأسیس شده توسط موسسه فرهنگی آینه جادو هستند که به کمک اپراتورهای تلفن همراه ایرانسل و همراه اول راه‌اندازی شده‌اند. شبکه نمایش خانگی فیلم‌نت از سال ۱۳۹۳ شروع به فعالیت کرده و به کاربران دارای اشتراک اجازه می‌دهد به آثار و محصولات فرهنگی و هنری این سامانه دسترسی داشته باشند.
فیلیمو سرویسی‌ است که برای نمایش محتوای ویدئویی به‌ویژه فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی فعالیت می‌کند و از سال ۹۷ به بعد نیز همچون همتایان بین‌المللی خود اقدام به تولید سریال‌های اختصاصی کرده است. فیلیمو را می‌توان جزء موفق‌ترین سرویس‌های ارائه شده توسط موسسه فرهنگی و هنری صبا ایده محسوب کرد.

فیلیمو در ابتدای تأسیس، فعالیت خود را به عنوان محصولی از آپارات آغاز کرد. این و بسایت در حقیقت اولین سینمای خانگی آنلاین کشور محسوب می‌شود که در حال حاضر، به صورت مستقل به فعالیت می‌پردازد.

شرکت مخابراتی شاتل به پشتوانه سرویس‌های اینترنتی خود، خدماتی تحت نام «شاتل لند» را ارائه کرده که در حقیقت، نوعی سرویس‌های ارائه محتوا هستند.

نماوا یک سرویس پخش آنلاین فیلم و سریال است که جزء محبوب‌ترین محصولات شاتل لند سابقا با نام «مووی لند» به فعالیت می‌پرداخت و سپس در فروردین ماه سال ۱۳۹۳ نام برند آن از مووی لند به نماوا تغییر کرد. این پلتفرم در ابتدای امر تنها به مشترکین شاتل سرویس می‌داد، اما به تدریج مشترکین سایر شرکت‌های اینترنتی نیز مشمول خدمات آن شدند.

چالش‌های پیش‌روی شبکه‌های نمایش خانگی

با گسترش بیشتر مخاطبان پلتفرم‌های نمایش خانگی، آنها علاوه بر سینما، با صداوسیما نیز به رقابت می‌پرداختند؛ وضعیتی که موجب شد برای کنترل بیشتر بر حجم و نحوه تولید آثار آنها نهادی نظارتی با عنوان «ساترا» سعی در کنترل و نظارت بر تولیدات هنری این پلتفرم‌ها به صورت گسترده داشته باشد.

این موضوع موجب شده است تا سرمایه‌گذاران و مدیران این پلتفرم‌ها از «توقیف» یا «دخالت شدید» این نهاد در فرآیند تولیدات خود، معترض باشند. پلتفرم‌های نمایش خانگی معترضند که عدم هماهنگی بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران موجب شده تا نتوانند بینش و گستره صحیحی از تصمیم‌گیری‌های ساترا داشته باشند (عدم اشراف به خطوط قرمز واحد نظارت وکنترل بر آثار).

روند تولید و پخش شبکه‌های نمایش خانگی نیازمند ضوابط و قواعد اختصاصی مناسب خود است که متأسفانه در این چند سال که پلتفرم‌های وی‌ او دی به وجود آمده‌اند، بیشتر وقتشان صرف رفع مسائل حاشیه‌ای شده است. معضل بر سر این است که چه کسی بر آنها نظارت کند؟ دولت باید نظارت را انجام دهد؟ خارج از دولت نظارت کند؟ یا نظارت فراقوه‌ای صورت گیرد؟ اصل نظارتی که در اصل پذیرفته شده است و قانونی است که باید اجرا شود، ولی یک سری ملزومات را باید متقاضی تولید رعایت کند و طرف دیگر را هم حاکمیت و قانون.

کنترل اخلاقی محتوای آثار و درونمایه شبکه خانگی موضوع دیگری است که نوک پیکان نقد را به سمت ناظران شبکه نمایش خانگی در وزارت ارشاد جهت داده است، گذر از خط قرمزهای عرفی و اخلاقی این سریال‌ها در مقایسه با محدوده‌های معمول در صدا و سیما و عرف اجتماعی کشور است. از آنجا که محیط فعالیت سینمای کشور به نسبت مدیوم تلویزیون از این جهت بازتر و پرآسیب‌تر بوده است، به نظر می‌رسد که با واگذاری نظارت به واحد صداوسیما، کنترل جدی‌تر و صد البته سلیقه‌ای‌تر بر محتوای اخلاقی آثار تهیه و پخش شده اعمال شود.

مخاطبان برنامه‌های تولید و توزیع‌شده در وی‌اودی‌ها متوجه شده‌اند که خروجی این شبکه‌ها از حیث محتوایی و محدوده‌های مرسوم تولیدات صداوسیما با خروجی تلویزیون، متفاوت است؛ بنابراین اغلب از اینکه تنوع بیشتری در انتخاب موضوعات، تولیدات، درون مایه و محتوا ایجاد و همچنین سیاست‌های بازتری بر این برنامه‌ها حاکم شده است، به عنوان مزیتی نسبی یاد می‌شود که می‌تواند توجه مخاطب بالقوه عام را از محتواهای پرآسیب تولیدات شبکه‌های ماهواره‌ای به شبکه‌های داخلی معطوف کند. الحاق کلیات ضوابط و مقررات تولید آثار نمایش خانگی به صداوسیما این امتیاز را تا حدودی سلب خواهد کرد.

تسلط انحصاری صداوسیما بر تولیدات صوتی و تصویری از نظر کمیت و کیفیت به ضرر خود تلویزیون تمام می‌شود و کمبود منابع هم اجازه گسترش دادن کمیت تولیدات نمایشی را نمی‌دهد. ایجاد فضای رقابتی میان تولیدات تلویزیون و شبکه‌های نمایش خانگی که با ورود وی‌اودی‌ها جان دوباره در آن دمیده شد، در درازمدت به نفع تلویزیون خواهد بود.
از طرفی، تلویزیون به علت آشنایی دیرینه با مضامین ملموس جامعه، سهل الوصول و در دسترس بودن و هم چنین به علت رایگان بودن استفاده از تولیداتش به هرحال مخاطب خود را خواهد داشت و هنوز هم موفق‌ترین سریال‌های وی‌اودی به اندازه سریال‌های معمول تلویزیون دیده نشده و نمی‌شوند. به نظر می‌رسد که این رقابت، برای هر دو طرف دست کم در این مرحله، بازی دو سر برد خواهد بود، همچنین واگذاری یا الحاق این رقابت را از بین خواهد برد.

شبکه نمایش خانگی؛ رقیب یا رفیق؟

در حال حاضر، حضور تهیه‌کنندگان و سرمایه‌گذاران کارآمد، کارگردانان نامی و مطرح و عوامل تولید حرفه‌ای منجر به تولید و پخش آثار فاخر و ماندگار در شبکه نمایش خانگی شده و در درازمدت توانسته جایگاه خوبی را در میان مخاطبان کسب کند و حریفی جدی و بسیار قدرتمند در مقابل سریال‌های بدون محتوا و فاقد ارزش تولیدات شبکه‌های ماهواره‌ای باشد.

متاسفانه به دلیل پخش بدون مجوز برخی شبکه‌های ماهواره‌ای و بدون رعایت حق مالکیت فکری (کپی رایت)، سریال‌ها و محصولات تولیدی این پلتفرم‌ها نیز در دسترس برخی مخاطبان وجود دارد که همین وضع باید زنگ خطر جدی را برای سیاستگذاران فرهنگی کشور به صدا درآورد، زیرا در کنار پخش برنامه‌های شبکه نمایش خانگی، سایر تولیدات رسانه‌ای آنها نیز توسط مخاطبان دریافت و دیده خواهد شد و این بار مسئولیت دست‌اندرکاران عرصه فرهنگی را سنگین‌تر خواهد کرد.

لازم به ذکر است که به صورت طبیعی، قبل و در حین پخش برنامه‌های جذاب پلتفرم‌های خانگی، تبلیغات نازل محصولات غیرمجاز هم در شبکه‌های ماهواره‌ای ارائه می‌شود که ممکن است باعث ناهنجاری‌های فرهنگی در محیط خانواده‌ها شود. بنابراین کمک به پلتفرم‌های اینترنتی نمایش خانگی از سوی سیاستگذاران فرهنگی و هنری بخش دولتی و همچنین رسانه ملی به هر نحو، چه با تولید محتوا یا با کمک‌های مالی و ارائه تسهیلات برای توسعه پلتفرم‌های نمایش خانگی در بلندمدت نه‌تنها کمک به رقیب بخش خصوصی نخواهد بود، بلکه با تدبیر، درایت، همدلی و همراهی انواع رسانه‌های داخلی، می‌توان با این امر به نتایج مطلوبی رسید، زیرا امروزه پس از دهه‌های متوالی تحقیق و نظریه‌پردازی بزرگان عرصه رسانه و علوم ارتباطات دیگر تردیدی نیست که تلویزیون به کاشت و القای مفاهیم و مضامین در اذهان افکار عمومی مشغول است و اینک کلید اصلی برای توسعه عرصه رسانه‌های داخلی در دست سیاستگذاران فرهنگی است تا بخش خصوصی این حوزه را نه رقیب، بلکه رفیق و همراه خود بدانند و با همیاری به این بخش، موجب شکوفایی هرچه بیشتر تولیدات و آثار فرهنگی و هنری این مرز و بوم گردد.

پی‌نوشت:
نوید دهقانی، «بررسی علل افزایش رویکرد مخاطبان تولیدات فرهنگی و هنری منتشر شده توسط پلتفرم‌های نمایش خانگی»، ماهنامه علمی-تخصصی مطالعات میان‌رشته‌ای هـنر و عـلوم انسـانی، سال دوم، شماره پانزدهم، بهمن ۱۴۰۲

 

 

 

ثبت شده در سایت ماناسپهر طی شماره 123936 توسط manasepehr و در روز سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت 17:02:59
© Copyright 2024 http://www.manasepehr.ir . All Rights Reserved چاپ این خبر