نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش ایرنا، نشست استانداران استانهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق اواخر هفته قبل به میزبانی ارومیه برگزار شد، در این نشست ۲ روزه «امید عبدالرحمان خوشناو» استاندار اربیل، «علی تتر توفیق» استاندار دهوک، «ههوال ابوبکر» استاندار سلیمانیه و «آزاد توفیق» استاندار حلبچه از اقلیم کردستان عراق و «محمدصادق معتمدیان» استاندار آذربایجانغربی، «اسماعیل زارعی […]
به گزارش ایرنا، نشست استانداران استانهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق اواخر هفته قبل به میزبانی ارومیه برگزار شد، در این نشست ۲ روزه «امید عبدالرحمان خوشناو» استاندار اربیل، «علی تتر توفیق» استاندار دهوک، «ههوال ابوبکر» استاندار سلیمانیه و «آزاد توفیق» استاندار حلبچه از اقلیم کردستان عراق و «محمدصادق معتمدیان» استاندار آذربایجانغربی، «اسماعیل زارعی کوشا» استاندار کردستان و «محمدطیب صحرایی» استاندار کرمانشاه حضور داشتند.
روز نخست نشست استانداران استانهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق با حضور «احمد وحیدی» وزیر کشور، «نصرالله رشنودی» سرکنسول ایران در اربیل، «محمد رضوانی فر» رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران، «مهدی صفری» معاون اقتصادی وزیر امور خارجه، برخی نمایندگان آذربایجانغربی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
همچنین فرمانداران فرمانداران «راپەرین»، «گەرمیان» و «سوران» از اقلیم کردستان عراق و فرمانداران مهاباد، پیرانشهر، اشنویه، میرآباد و سردشت از استان آذربایجان غربی نیز در این نشست ۲ روزه حضور داشتند.
گسترش روابط تجاری و تسهیل در واردات و صادرات کالا و همچنین افزایش مبادلات تجاری، گسترش بازارچه های مرزی و تعمیق روابط مختلف از جمله اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی از اهداف برگزاری این نشست بود.
این نشست شامل ۲ بخش بود که در بخش نخست هیاتهای ۲ طرف ایرانی و عراقی با هم گفت وگو تبادل نظر کردند و در بخش دوم استانداران و مسوولان استانهای آذربایجان غربی، کرمانشاه و کردستان با همتایان خود در اقلیم کردستان عراق دیدارهای دوجانبه داشتند.
هر چند خبرگزاری ایرنا در طول برگزاری این نشست ۲ روزه اخبار را با سرعت تهیه و منتشر کرد اما گزارشی اجمالی از این نشست و حاشیههای آن را در زیر مرور میکنیم.
روابط مردم عراق و ایران پیوند ناگسستنی است
وزیر کشور گفت: روابط ایران و عراق در بهترین شرایط خود قرار دارد و روابط و پیوند بین ۲ ملت ناگسستنی است.
احمد وحیدی افزود: ارتباط ما با اقلیم کردستان عراق در دورههای مختلف از جمله دوره دژخیمانی مثل صدام، دوره داعش و دوره همکاری امروز، برقرار بوده و قوی و پایدار است.
وی اضافه کرد: ما هیچ وقت روابط خود را بر اساس منافع اقتصادی تنظیم نکرده و بر اساس منافع راهبردی و منافع مردم عراق و اقلیم کردستان تنظیم کردهایم.
وحیدی ادامه داد: دشمنان ما از جمله رژیم صهیونیستی و آمریکا این برادری و همکاری را بین ایران و عراق نمیخواهند اما امروز به رغم این خواسته آنان، مردم ۲ کشور با هم هستند.
وزیر کشور اظهار کرد: پیام این نشست، این است که دشمنان در ایجاد گسست بین مردم ۲ سوی مرز شکست خورده است.
وحیدی گفت: اولین مسأله این است که این نشست به صورت دورهای و ۶ ماه یکبار این جلسه برگزار شود ضمن اینکه دبیرخانه مشترکی مسایل مربوطه را به صورت مرتب پیگیری کند.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت های زیادی در حوزه اقتصادی بین ۲ طرف وجود دارد، افزود: میتوانیم با پولهای ملی تبادل داشته باشیم و روابط بانکی را به صورت مناسبی راه اندازی کنیم.
وحیدی بر توسعه روابط اقتصادی بویژه روابط بیمه ای و ساماندهی حمل و نقل و گمرکات بین ۲ طرف تاکید کرد و یادآور شد: افزایش تعداد مرزها بررسی کارشناسی شود هرچند در برخی مناطق مشکلی نداریم.
وزیر کشور با اشاره به اعطای اختیارات در تسهیل و تسریع روابط به استانداران مرزی اضافه کرد: نمایشگاه هایی را در ۲ طرف مرز میتوان داشت که از ظرفیت ها با خبر باشیم.
وحیدی ادامه داد: ایجاد شهرک صنعتی مشترک و سرمایه گذاری های مشترک کارهای ارزشمندی است که به توسعه روابط کمک میکند.
وی تاکید کرد: امیدواریم بسته عملیاتی در این نشست تمهید شود که نتیجه آن ۲ برابر شدن روابط تجاری بین ۲ طرف باشد.
وزیر کشور با اشاره به قاچاق سلاح در منطقه و وجود برخی افراد در منطقه برای جلوگیری از تعامل ۲ طرف مرز با اقلیم کردستان عراق، اضافه کرد: مرزهای ما مرز دوستی و محبت است و همسایگی ما فراتر از روابط همسایگی است؛ روابط عاطفی احساسی و انسانی است.
وحیدی با قدردانی از همراهی اقلیم کردستان عراق در ایام اربعین سال گذشته یادآور شد: حضور پرشور مردم منطقه در پذیرایی از زوار حسینی در سال گذشته بسیار قابل توجه بود؛ اربعین یک کارنامه جدیدی آفرید که انشالله در اربعین پیش رو هم از این ظرفیت بزرگ، استفاده کنیم.
وی ادامه داد: میزبانی اقلیم کردستان عراق از میهمانان اباعبدالله الحسین (ع) قابل افتخار است که ما نیز از شما قدردانی میکنیم.
ایران سال گذشته میزبان ۱.۲ میلیون گردشگر سلامت بود
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران در یکسال گذشته میزبان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در حوزه گردشگری سلامت بود که نشان دهنده ظرفیت بالای گردشگرپذیری این حوزه است.
مهدی صفری افزود: در بخش دانشگاهی هم ۱۲ هزار دانشجوی خارجی در حال حاضر در ایران تحصیل میکنند که فقط هفت هزار نفر از آنان از هند است و بیشتر در حوزه پزشکی تحصیل میکنند.
وی با بیان اینکه دولت سیزدهم اولویت اولش همکاری با کشورهای همسایه است، اظهار کرد: سال گذشته در وزارت خارجه، اولین سمینار همسایگان به همت دولت سیزدهم در راستای توسعه همکاریهای کشورهای همسایه برگزار شد.
معاون دیپلماسی خارجی وزارت امور خارجه با تاکید بر رفع برخی مشکلات در مرز تمرچین شهرستان پیرانشهر ادامه داد: ارتباطات اقتصادی ایران با اقلیم سال گذشته ۱۵ درصد افزایش داشت که امیدواریم با حل مشکلات، این رقم به ۱۰۰ درصد افزایش برسد.
صفری اضافه کرد: ایران در بخش پزشکی و تجهیزات پزشکی و داروها در سطح بسیار بالایی است و در این راستا در سفر رییس جمهور به اندونزی، دستگاه عمل جراحی از راه دور ساخت ایران به این کشور اختصاص یافت.
وی با اشاره به اینکه مراودات تجاری ایران با اقلیم کردستان عراق روند رو به رشد داشته است، یادآور شد: امیدواریم با رفع مشکلات، این روند رو به رشد به صورت جهشی افزایش یابد.
سهم ۲۸ درصدی اقلیم کردستان از صادرات ایران به عراق
رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران گفت: با اقداماتی که صورت گرفته، سهم اقلیم کردستان از صادرات ایران به عراق از ۲۲ درصد به بیش از ۲۸ درصد رسیده است.
محمد رضوانی فر افزود: سال گذشته از سهم سه مرز با اقلیم کردستان از صادرات ایران به عراق، ۲۲ درصد بود که با اقداماتی که بویژه در راستای تسهیل تجارت مرزی اتفاق افتاد، این رقم افزایش محسوسی داشته است.
وی اضافه کرد: مدیریت ترانشیپمنت، ۲۴ ساعته کردن فعالیتهای مرزی به ویژه در مرز تمرچین و تسهیلات ارایه شده در مرز از جمله اقدامات موثر برای افزایش صادرات به منطقه اقلیم کردستان عراق بوده است.
رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: متوسط ارزش کالاهای صادراتی ایران به اقلیم کردستان عراق از متوسط ارزش صادراتی کشور بالاتر بوده است.
رضوانی فر با بیان اینکه عراق با سهم ۱۹ درصدی و ۱۰ میلیارد دلاری مقصد دوم صادراتی کشورمان است، گفت: سهم اقلیم کردستان عراق هم از مقاصد صادراتی ایران به پنج درصد میرسد که رقم قابل توجهی است.
وی میزان تجارت ایران با کشورهای مختلف در سال گذشته را ۱۱۳ میلیارد دلار اعلام کرد و یادآور شد: این رقم ۱۱ درصد نسبت به سال پیش از آن افزایش یافته است.
آذربایجان غربی در دیپلماسی منطقهای پیشران است
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به سیاست موفق دولت سیزدهم در راستای توسعه دیپلماسی همسایگی و ارتقای مراودات با کشورهای همجوار گفت: توسعه ارتباطات اقتصادی با اقلیم کردستان عراق هم در این راستا بوده و در این خصوص این استان پیشران بوده و موفقیتهای خوبی به دست آورده است.
محمدصادق معتمدیان افزود: این نشست نیز در همین راستا تمهید شده و میتواند موجبات ارتقای بیش از پیش مراودات تجاری و اقتصادی طرفین را فراهم کند.
وی اضافه کرد: با شروع بهکار دولت سیزدهم حجم مراودات به گواه آمارها و سطح تعاملات با اقلیم کردستان عراق بیش از پیش گسترش یافته است.
معتمدیان ادامه داد: افزایش سطح مبادلات در منطقه، حذف محدودیتها در صادرات و ترانزیت، ۲۴ ساعته کردن مرز تمرچین، بازگشایی مرز مسافری کیله سردشت، تردد زائران از مرز تمرچین با تعامل مسوولان اقلیم کردستان عراق در اربعین حسینی سال گذشته از جمله دستاوردهای دیپلماسی منطقهای صورت گرفته است.
استاندار آذربایجانغربی همچنین به مزیتهای این استان در حوزههای مختلف اشاره کرد و گفت: قرار داشتن در مسیر کریدورهای ارتباطی، وجود منطقه آزاد ماکو و ۶ پایانه مرزی و ظرفیتهای حوزههای کشاورزی، اقتصادی، ذخایر معدنی، بسترهای لازم را برای تقویت همکاریهای مشترک اقتصادی فراهم میکند.
معتمدیان اظهار کرد: ما بدنبال برپایی نمایشگاههای اقتصادی در اقلیم کردستان برای معرفی محصولات این استان هستیم.
وی پیشنهاد راه اندازی اتاق بازرگانی مشترک، منطقه ویژه اقتصادی مشترک مرزی، حمل یکسره کالا جهت روانسازی مبادلات تجاری، توسعه صنعت گردشگری، بازگشایی معابر مرزی در اشنویه و میرآباد را برای طرح در این نشست ارائه کرد.
استاندار کرمانشاه: آماده توسعه ارتباطات اقتصادی و گردشگری با اقلیم کردستان هستیم
استاندار کرمانشاه با اشاره به وجود اشتراکات مختلف فرهنگی بین مردم این استان و اقلیم کردستان عراق گفت: آماده توسعه ارتباطات اقتصادی، گردشگری، علمی و آموزشی با این منطقه هستیم.
محمدطیب صحرایی افزود: ایجاد منطقه آزاد تجاری مشترک بین کرمانشاه و اقلیم کردستان عراق، تلاش برای راه اندازی حمل و نقل مشترک زمینی، تسهیل در صادرات با تاکید بر تولیدات صنعتی کرمانشاه، ایجاد اشتراکات حداکثری در ضوابط گمرکی دو طرف در توسعه مراودات بسیار موثر است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر کرمانشاه میزبان سه هزار دانشجوی مهمان خارجی است و امکان افزایش این تعداد نیز وجود دارد که این امر ظرفیت خوبی برای انواع همکاری های علمی با اقلیم کردستان عراق است.
صحرایی ادامه داد: کرمانشاه در سه زمینه اساسی دارای ظرفیتهای ویژه و چشمگیری است بطوریکه در صنعت و معدن با ۱۲۰ میلیون تن تولید صنعتی، ۲۰ میلیون تن تولید معدنی، ۵ میلیون تن تولید کشاورزی ظرفیت قابل توجهی در راستای توسعه ارتباطات با اقلیم کردستان عراق دارد.
استاندار کرمانشاه اظهار کرد: این استان ۲ هزار و ۲۰۰ اثر گردشگری و تاریخی ثبت شده ملی و ۲ اثر ثبت شده جهانی دارد که میتوان با استفاده از این ظرفیت برای توسعه گردشگری با اقلیم کردستان عراق استفاده کرد.
صحرایی گفت: علاوه بر آن، حوزههای ورزشی، درمان و آموزش پزشکی، گردشگری سلامت و حوزه عمرانی نیز ظرفیتهای بسیار خوبی برای توسعه همکاری ۲ طرف هستند.
استاندار کردستان: تفاهم نامه ها با اقلیم کردستان بروزرسانی شود
استاندار استان کردستان گفت: در سالهای گذشته تفاهم نامه های زیادی با مسوولان اقلیم کردستان عراق امضا شده که نیازمند بروز رسانی است.
اسماعیل زارعی کوشا افزود: هم اکنون چندین پروژه اقتصادی در کردستان با کمک سرمایه گذاران عراقی در حال ساخت است و آمادگی لازم برای جذب سرمایه گذاری بیشتر را نیز داریم.
وی اضافه کرد: کردستان از این آمادگی برخوردار است که کمیته مشترکی با استانداران حلبچه و سلمیانیه که با این استان هم مرز هستند، برای امضای تفاهم نامه همکار بیشتری داشته باشد.
استاندار کردستان گفت کشت فرا سرزمینی یکی دیگر از برنامههایی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: از مسوولان اقلیم می خواهیم همکاری بیشتر د زمینه قضایی و بیمه حوادث نیروی کار ایرانی که در اقلیم مشغول کار هستند، داشته باشند.
وی اضافه کرد: عوارض حمل و نقل کالا در پایانه های مرزی و گمرکی یکسان و بر اساس تن کیلومتر باشد تا بازرگانان را با مشکل روبرو نکند.
استاندار اربیل عراق: آماده بازگشایی مرز جدید ایران و عراق در منطقه اشنویه هستیم
استاندار اربیل اقلیم کردستان عراق هم گفت: برای بازگشایی مرز مشترک جدید در اشنویه آمادگی داریم تا مسیر مبادلات تجاری نوین بین جمهوری اسلامی ایران و عراق شکل بگیرد.
امید عبدالرحمان خوشناو افزود: از وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران تقاضا داریم با فراهم کردن مقدمات بازگشایی مرز مشترک در اشنویه که ظرفیت های مهم اقتصادی برای مردم دو طرف است، همکاری تجاری دو طرفه را زمینه سازی کنیم.
وی اضافه کرد: باز کردن بازارچههای مشترک در تمرچین و شهرکهای صنعتی مشترک نیز میتواند موجب تقویت روابط تجاری شود.
استاندار اربیل عراق با بیان اینکه ایران در طول تاریخ پناهگاهی امن برای مردم اقلیم کردستان عراق در بحرانهای دوران صدام بعثی بوده و پیوندهای ما ناگسستنی است، اظهار کرد: از سال گذشته ارتباطات ما با استانهای مرزی در ایران بیشتر شده و تاکنون اقدامات خوبی در مبادلات تجاری و ارتباطات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی انجام شده است.
خوشناو گفت: از سرمایه گذاریهای مشترک و حضور شرکتهای بزرگ ایرانی در اقلیم کردستان عراق استقبال میکنیم و معتقد هستیم افزایش مبادلات اقتصادی به نفع دو طرف است.
وی با اشاره به توقف ارتباط هوایی ارومیه – اربیل، خواستار بازگشایی مجدد این خط هوایی برای رونق روابط اقتصادی شد و افزود: پیش بینی کردیم امسال در اربعین نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر از مسیر اقلیم کردستان به کربلای معلی سفر کنند و ما آمادگی کامل برای تامین امنیت، حمل و نقل و رفاه زائران را داریم.
استاندار دهوک: آماده ارتقای سطح روابط با جمهوری اسلامی هستیم
استاندار دهوک اقلیم کردستان عراق هم در سخنانی گفت: آمادگی توسعه ارتباطات بیشتر در زمینههای مختلف اقتصادی، گردشگری و بازرگانی با جمهوری اسلامی ایران را داریم.
علی تتر توفیق اظهار کرد: مشترکات فرهنگی، زبانی، دینی و جغرفیایی در ۲ طرف مرز وجود دارد و همین امر زمینه را برای ارتباط بیشتر فراهم کرده است.
وی افزود: هم اکنون شماری از دانشجویان اقلیم در مقاطع مختلف در دانشگاههای ایران تحصیل میکنند، دانشگاههای اقلیم هم از این آمادگی برخوردار است تا در رشتههای ادبیات عربی، کردی و انگلیسی دانشجو پذیرش شود.
استاندار دهوک اقلیم کردستان عراق با بیان اینکه برخی بازرگانان کالاهای با استاندارد پایین به اقلیم ارسال میکنند، ابراز امیدواری کرد همکاریها در زمینه توریسم درمانی و کسانی که برای معالجه به ایران میآیند، بیشتر شود.
مردم حلبچه کمک استراتژیک ایران را فراموش نمیکنند
استاندار حلبچه هم گفت: مردم این استان و دیگر مناطق اقلیم کردستان عراق میدانند اگر کمکهای استراتژیک و درمانی جمهوری اسلامی ایران نبود، در بمباران شیمیایی کسی در حلبچه زنده نمیماند.
آزاد توفیق اظهار کرد: بین مردم حلبچه و استان کرمانشاه ارتباط بسیار خوبی در زمینه اقتصادی و بازرگانی وجود دارد.
وی اضافه کرد: در برخی مناطق اهالی ۲ طرف مرز، نسبت فامیلی و ازدواج دارند و اشتراکات فرهنگی زیادی بین ۲ استان حاکم است.
استاندار حلبچه در ادامه اقلیم کردستان عراق خواستار دایر کردن بازارچههای مرزی و گذرگاه های مرزیبرای، تبادل کالا و مسافر شد.
فرمانداران اقلیم کردستان عراق بر گسترش تعاملات اقتصادی با ایران تاکید کردند
فرمانداران «راپەرین»، «گەرمیان» و «سوران» اقلیم کردستان عراق بر تعاملات اقتصادی و اجتماعی بین این اقلیم و جمهوری اسلامی تاکید کردند.
هیوا قرنی فرماندار «راپەرین» اظهار کرد: در سال گذشته تفاهم نامهای با ابتکار استاندار آذربایجان غربی امکان تردد مسافر در مرز کیله سردشت فراهم شد و در کنار آن کارهای بازرگانی هم گسترش یافت.
وی ابراز امیدواری کرد این امر در مرز «قاسمه رەش» هم فراهم شود، افزود: امسال نتایج تفاهم نامه های سال قبل را دیدیم و در سالهای آتی هم نتایج این نشست مشترک امروز را خواهیم دید.
شیخ جلال شیخ نوری فرماندار «گەرمیان» گفت: در خواست ما در گەرمیان این است که در مرز پرویزخان هم صادرات و هم واردات کالا صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: گەرمیان اشتراکات فرهنگی و دینی زیادی با مردم کرمانشاه دارند و همین امر زمینه را با تعامل بیشتر فراهم میکند.
هەڵگورد نجیب فرماندار «سوران» هم تاکید کرد: این منطقه با ۴۵۰ هزار نفر جمعیت، یکی از جغرافی های بسیار خوب برای تعامل بازرگانی با ایران است.
وی ادامه داد: هم اکنون در این منطقه علاوه بر مرز حاج عمران در تمرچین، یک مرز جدید در «سیلکان» در حال آماده سازی است.
وی افزود: این مرز با توجه به نزدیکی به مرز زیتی ترکیه از نظر ترانزیت کالا هم از اهمیت خوبی برخوردار باشد.
بخش دوم نشست های ۲ جانبه بین هیاتهای ایرانی و اقلیم کردستان عراق به صورت مجزا و فشرده برگزار شد و در این نشست هیات استان کرمانشاه با استانداران حلبچه و سلیمانیه، هیات استان کردستان با استاندار سلیمانیه و اتاق بازرگانی سلیمانیه، هیات استان آذربایجان غربی با استاندار اربیل برگزار شد.
تصویب تعریض پل پرویزخان و حمل یکسره بار
تعریض پل تردد در مرز پرویزخان و حمل یکسره بار از مرزها تا مقصد مهمترین مصوبه نشست استاندار کرمانشاه و استانداران استانهای مرزی اقلیم کردستان عراق بود.
در نشست استاندار کرمانشاه و استانداران استان سلیمانیه و حلبچه اقلیم کردستان عراق، رییس اتاق بازرگانی سلیمانیه و جمعی از مسوولان بازرگانی این استان حضور داشتند و مسایل مختلف مربوط به دو طرف را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
در ابتدای این نشست استاندار سلیمانیه گفت: این استان یکی از استانهای مهم از نظر فرهنگی و اجتماعی در منطقه اقلیم کردستان است و بزرگترین موزه کشور عراق در این استان قرار دارد.
هەوال ابوبکر افزود: سلیمانیه از نظر صنایع دستی و گردشگری از توانمندیهای زیادی برخوردار است.
وی با اشاره به ارتباطات تجارب، اقتصادی و علمی با کرمانشاه گفت: تعدادی از دانشجویان اقلیم کردستان در کرمانشاه تحصیل میکنند که برای ورود و خروج مشکل دارند و امیدواریم با مساعدت مسوولان این استان مشکل آنها بر طرف شود.
ابوبکر اظهار کرد: در بحث بازرگانی با ایران مشکل نقدینگی داریم و امکان حواله نقدی دلار مشکل است ضمن اینکه محمولههای بازرگانی ایرانی در برخی موارد کیفیت پایینی دارد و به اعتماد بازرگانان ضربه میزند.
استاندار کرمانشاه نیز در این نشست گفت: یکی از مسایل مهم بین ۲ طرف، مقابله با قاچاق بویژه قاچاق کالاهای خطرناک مانند اسلحه است.
محمدطیب صحرایی افزود: با توجه وجود چندین مرز رسمی و گذرگاه مرزی در استان کرمانشاه اگر ترددی خارج از این مناطق صورت گیرد، احتمال فعالیت غیرقانونی است و با ورود آنها مقابله میشود.
وی اضافه کرد: برنامه دیگر ما ساماندهی نیروهای کولبری در ۲ طرف مرز و دادن مجوزهای رسمی ورود به این افراد است.
صحرایی گفت: از پاییز امسال امکان فرود هواپیماهای بزرگ پیکر در فرودگاه کرمانشاه فراهم میشود و به زودی پرواز کرمانشاه به سلیمانیه دایر خواهد شد تا مورد استفاده گردشگران و دانشجویان اقلیم قرار گیرد.
در ادامه این نشست تصمیم گرفته شد پل تردد خودروها در مرز رسمی پرویزخان به صورت مشترک توسط ۲ کشور تعریض شود و امکان یکسره کردن ارسال محمولهها در ۲ طرف مرز تا مقصد فراهم شود.
همچنین راه اندازی شهرک صنعتی مشترک ۲ کشور در مرز پرویزخان و استقرار واحدهای صنعتی در آن از دیگر مصوبات این نشست بود.
حجم مبادلات تجاری از مرز باشماق با عراق هشت میلیارد دلار است
استاندار کردستان گفت: سال گذشته حجم مبادلات مرزی با اقلیم کردستان عراق به میزان حدود هشت میلیارد دلار از طریق مرز باشماق انجام شده است.
اسماعیل زارعی کوشا اظهار کرد: یکی از مهمترین موضوعات امروز میان استان کردستان و استان همجوار در اقلیم کردستان عراق اجرای توافقات و تفاهمنامههایی بود که قبلا امضا شده ولی به مرحله اجرا نرسیده بود.
استاندار کردستان با تاکید بر اجرای توافقات ۲ جانبه قبلی گفت: در دورههای مختلف توافقهای مختلفی صورت گرفته بود که بدلیل نبود کمیته اجرایی مشترک، اغلب تصمیمات زمین گیر شده بودند ولی امروز با از سرگیری آن تصمیمات در صدد عملیاتی کردن برنامهها هستیم.
زارعی کوشا یادآور شد: برای اجرای تصمیمات میان ۲ منطقه، کمیتهای مشترک شکل گرفت و نمایندگانی از ۲ طرف برای پیش بردن اهداف تعیین شده، مامور به اجرا شدند.
استاندار کردستان ارزش مبادلات تجارت خارجی این استان طی سال گذشته را هشت میلیارد دلار عنوان کرد و ادامه داد: مرز باشماق در مریوان یکی از مهمترین مرزهای کشور و شاید اولین مرزی زمینی در حجم مبادلات تجاری است که بدون وقفه به صورت شبانه روزی ارائه خدمت میکند.
وی تاکید کرد: برای حفظ این حجم از تبادلات مرزی باید به مسایل گوناگون توجه کرد و از این رو امروز موانع موجود در پایانه مرزی باشماق مورد بررسی ۲ طرف قرار گرفت.
وی با اشاره به توافق ۲ جانبه در نشست میان ۲ منطقه یادآور شد: در این نشست مقرر شد موضوعات در قالب پیش نویس جامع که تقدیم استاندار سلیمانیه شد با بررسی دقیق تر در هفته بعد نهایی شود تا به سمت اجرای آن گام برداریم.
زارعی کوشا با ارزیابی مطلوب از نشست طرفین در ارومیه گفت: توافقات بسیاری در زمینه حمل یکسره بار، تسهیل در امر مبادلات مرزی، تسهیل در حوزه تجار و بازاریان، حمایت قانونی از کارگران ماهر و بخش درمان انجام گرفت.
استاندار آذربایجانغربی: گسترش تعاملات مرزی بصورت ویژه پیگیری میشود
استاندار آذربایجانغربی گفت: گسترش تعاملات مرزی و ارتقای سطح روابط با همسایگان به صورت ویژه پیگیری و دنبال میشود.
محمدصادق معتمدیان اظهار کرد: افزایش تعامل و روابط با همسایگان از تاکیدات رییس جمهور است و نشست اخیر با مقامهای عالی اقلیم کردستان در این راستا در دستور قرار گرفت.
وی از آمادگی برای برپایی نمایشگاه انواع کالاها و صنایع در اقلیم کردستان عراق خبر داد و افزود: تفاهم نامهای برای تردد کامیونهای حامل کالاهای صادراتی در ۲ طرف مرز تدوین میشود.
استاندار آذربایجانغربی اضافه کرد: اگر مرکزی برای تخلیه بار در سوران منطقه اقلیم کردستان عراق برای کامیونهای ایرانی دایر شود در سه راه نقده هم این مرکز برای کامیونهای اقلیم کردستان عراق ایجاد خواهد شد.
وی با تاکید بر مثبت بودن این نشست ادامه داد: تمام تلاش خود مبنی بر برآورد خواستههای دولت بکارگیری کرده و بدنبال منافع مشترک با اقلیم کردستان هستیم.
معتمدیان تاکید کرد: هدف از این نشست هموار کردن مراودات مرزی و هماهنگی بیشتر با اقلیم کردستان است که امروز در حضور وزیر کشور صورت گرفت.
وی یادآور شد: تشکیل نشستهای مشترک و جلسات بعدی در راستای به نتیجه رسیدن اهداف تعیین شده نیز به صورت مستمر انجام میگیرد تا از ظرفیتهای مرزی منطقه به بهترین نحو استفاده شود.
نشست اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با استاندار آذربایجانغربی با استانداران اربیل، سلیمانیه، دهوک و حلبچه اقلیم کردستان عراق
ریبس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه در نشست مشترک استانداران آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه و همچنین استانداران اقلیم کردستان با فعالان اقتصادی آذربایجان غربی که در محل اتاق بازرگانی ارومیه برگزار شد بر لزوم برنامه ریزی برای توسعه همکاری اقتصادی و تجاری ایران و اقلیم کردستان عراق تاکید کرد.
قاسم کریمی اظهار کرد: پتانسیلهای اقتصادی، گردشگری، ورزشی، فرهنگی و مالی دو طرف بر کسی پوشیده نیست و به اشتراگگذاری این ظرفیتها، تواناییها رو دو چندان میکند.
وی با اشاره به اینکه طی دو دهه اخیر ارتباط میان جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق، هیچوقت به فکر برنامههای میانمدت و بلندمدت برای روابط اقتصادی با اقلیم کردستان عراق نبودیم و فقط به دنبال رفع مشکلات و موانع جاری و ساری بودیم، گفت: با خلاقیت استاندار آذربایجانغربی، یک اتاق مشترک ایجاد خواهد شد که در آن برای برنامهریزی میانمدت و بلندمدت و رفع مشکلات و موانع موجود اقدام خواهد شد.
وی با تاکید بر لزوم ۲ برابر شدن مراودات ۲ طرف در مرز تمرچین، افزود: تحقق این موضوع، زیرساخت گمرک دو طرف را میطلبد چون گمرکات ما گنجایش تردد بیش از ۳۰۰ کامیون را ندارند.
رییس اتاق بازرگانی ارومیه همچنین با اشاره به ظرفیت دو طرف برای حضور در بازارهای ثالث، یادآور شد: ما با کمک یگدیگر میتوانیم در بازارهای ثالت یک سهم برای خودمان ایجاد کنیم.
کریمی در ادامه با بیان اینکه معاملات پایاپا در دنیا از اصلیترین مشکلات موجود تجار است، گفت: ما پس از تشکیل اتاق مشترک فیمابین، برنامهای برای ایجاد بانک مشترک ایران و اقلیم کردستان را هم در برنامه خواهیم داشت و جهت عملیاتی کردن آن، این اتاق مشترک کلیه امور مربوطه را انجام و به اطلاع مسئولان دو طرف خواهد رساند.
استانداران اقلیم کردستان عراق از ۲ واحد صنعتی و درمانی ارومیه بازدید کردند
استانداران اقلیم کردستان عراق با همراهی محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجانغربی از ۲ واحد صنعتی و درمانی ارومیه شامل مارال صنعت و بیمارستان میلاد این شهر بازدید کردند.
در این بازدید که بیش از ۲ ساعت به طول انجامید، امید عبدالرحمان خوشناو استاندار اربیل، علی تتر توفیق استاندار دهوک، هوال ابوبکر استاندار سلیمانیه و آزاد توفیق استاندار حلبچه به همراه مدیران اقتصادی و اتاق بازرگانی منطقه از تواناییهای صنعتی و درمانی ارومیه بازدید کرده و با آن آشنا شدند.
در این بازدیدها، مسوولان اقتصادی آذربایجان غربی و مدیران مارال صنعت و بیمارستان میلاد ارومیه گزارشی از وضعیت موجود، فعالیتهای این بخشها و ارایه خدمات به مشتریان و مراجعه کنندگان ارائه کردند.
مسوولان اقلیم کردستان عراق هم سوالاتی در خصوص فعالیت این واحدها داشتند که در خلال این بازدیدها آنها را پرسیده و پاسخ داده شدند.
این نشست ۲ روزه در حالی با میزبانی ارومیه برگزار شد، که این برای نخسیتن بر بود که هیات های ایرانی و اقلیم کردستان عراق در فضایی مبتنی بر دوستی و بر تعامل بیشتر بازرگانی، فرهنگی و اجتماعی تاکید کردند و تمام مشکلات بزرگ و کوچک برای توسعه دوجانبه را بررسی کردند.
برگزاری موفق این نشست که ماحصل آن تصویب چند تفاهم نامه جدید بین ۲ طرف شمن تاکید بر بروزرسانی تفاهم نامه های قبلی از جمله تصمیم بر حمل بار یکسره، تعریض پل پرویزخان و ایجاد شهرک صنعتی مشترک در کرمانشاه، فعال کردن مرز سیف سقز و ارتقا خدمات گمرکی بیشتر در مرز باشماق مریوان، راه اندازی و فعال کردن ۲ مرز قاسمهرهش سردشت و سیلکان اشنویه بخشی از تفاهم های بین استاندار اقلیم کردستان عراق و استانداران مرزی ایران بود.
هماهنگی ها برای پذیرای از زایران اربعین برای اعزام به کربلا از طریق اقلیم کردستان عراق و از مرزهای تمرچین پیرانشهر و باشماق مریوان از دیگر توافق های صورت گرفت در این نشست بود.
برگزاری این نشست ۲ روزه در آذربایجان غربی زمینه را برای تعامل بیشتر بازرگانان استان با استان های جنوبی اقلیم کردستان از جمله سلیمانیه، حلبچه و دهوک را نیز فراهم ساخت که امیدها برای توسعه بازرگانی در سایر مرزهای اقلیم کردستان عراق را بیشتر کرد.
آذربایجان غربی ۲۵۰ کیلومتر با اقلیم کردستان عراق مرز مشترک دارد و شهرستانهای اشنویه، پیرانشهر و سردشت، مناطق مرزی این استان با این اقلیم را تشکیل میدهند./ایرنا
این مطلب بدون برچسب می باشد.