لزوم رعایت حرمت محیط زیست در روز طبیعت

آئین روز طبیعت که به ‘ سیزده بدر ‘ معروف است هر ساله با حضور شهروندان در بوستان‌ها ،‌ دشت‌ها، پارک‌ها ،کوه‌ها و بویژه در پارک های جنگلی و جنگل های مازندران در حالی برگزار می شود که طبیعت گردها باید ها و نباید های آن را مورد بی توجهی قرار می دهند. کارشناسان محیط […]

آئین روز طبیعت که به ‘ سیزده بدر ‘ معروف است هر ساله با حضور شهروندان در بوستان‌ها ،‌ دشت‌ها، پارک‌ها ،کوه‌ها و بویژه در پارک های جنگلی و جنگل های مازندران در حالی برگزار می شود که طبیعت گردها باید ها و نباید های آن را مورد بی توجهی قرار می دهند.
کارشناسان محیط زیست معتقدند آب ، خاک ، جنگل و مرتع ، منابع طبیعی هستند که به‌ عنوان بستری برای حیات انسان‌ها و زیربنای توسعه پایدار جوامع شناخته شده‌اند و نیازمند توجه ویژه هستند چرا که در صورت آسیب و نابودی ، اثرات مخرب و مرگ‌بار آن گریبانگیر همه موجودات خواهد شد.
طبق آمارهای رسمی از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار مساحت مازندران حدود ۸۸ درصد را منابع طبیعی تشکیل می دهد و این منابع، تکیه‌گاهی مطمئن برای توسعه اقتصادی و اجتماعی، بستری برای رونق کشاورزی، زمینه‌ای برای اشتغال، زیستگاهی برای گونه ‌های گیاهی و جانوری و در عین حال تفرجگاهی برای گذران اوقات فراغت به وجود می‌آورند که همواره باید مورد توجه قرار بگیرد.

** توزیع بیش از ۴۰ هزار کیسه مخصوص جمع آوری زباله
مدیرکل محیط زیست مازندران شهروندان را در روز انس با طبیعت به رعایت نکات زیست محیطی و انجام اقدامات ضروری برای محافظت از منابع طبیعی در استان دعوت کرد.
حسینعلی ابراهیمی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: همزمان با ۱۳فروردین فردا سه نشبه بیش از ۴۰ هزار کیسه مخصوص جمع آوری زباله بین مردم توزیع می شود.
وی با بیان اینکه ماموران محیط زیست در کنار شهروندان در مناطق مختلف تفریحی و طبیعی در آماده باش و حضور فیزیکی دارند، ادامه داد: طبیعت گردها علاوه بر توجه به نکات مهم محیطی زیست با ماموران زیست محیطی نیز همکاری کنند.
ابراهیمی توضیح داد: در روز سیزده بدر بهتر است از ایجاد آتش در نزدیکی گیاهان خودداری شود و برای این منظور از روی سنگ‌های بزرگ و یا فضای خاک‌های خشک بدون گیاه استفاده کنند.
وی گفت: مردم از رهاسازی زباله در طبیعت و شکستن شاخه‌های درختان و نهال‌ها برای استفاده به عنوان هیزم پرهیز کنند.
مدیرکل محیط زیست مازندران گذاشتن سبزه نوروزی روی خودرو‌ها در هنگام حرکت را فرهنگی ناپسند زیست محیطی که همچنان توسط برخی ها در روز طبیعت مشاهد می شود ، توصیف کرد و گفت: از مردم می‌خواهیم امسال از انجام این کار خودداری کنند.
وی همچنین از شهروندان خواست تا از‌‌ رهاسازی ماهی‌های قرمز در رودخانه‌ها و آب‌های روان با هدف برای پیشگیری از شیوع احتمالی بیماری‌های حیوانات آبزی نیز خود داری کنند.
طبق پیش بینی هواشناسی مازندران بارندگی از اواخر امشب در استان متوقف می شود و از صبح فردا سه شنبه که روز طبعیت و سیزده بدر است ، با خروج سامانه بارشی از استان شاهد آسمانی صاف تا نیمه ابری خواهیم بود.

** آئین های سیزده بدر در مازندران
مردم مازندران در این روز سبزه هایی را که برای هفت سین نوروز تهیه کرده بودند بر اساس رسم دیرینه به طبیعت هدیه می دهند و با گره زدن سبزه ها برای خودشان در سال جدید آرزوهای خوب و قشنگ از خالق زیبائیها درخواست می کنند.
گره زدن سبزه ها بیشتر توسط جوانان دم بخت انجام می گیرد و عموما دختر خانم ها به این کار رغبت بیشتری دارند.
مردم در این روز رسوم و آیین های کهن زیادی دارند که از جمله آنها طناب بستن روی درختان بزرگ و تاب خوردن بزرگ و کوچک ، پیر و جوان و زن و مرد ، دور هم جمع شدن خانواده و پخت غذا که معمولا با سبزی پلو و ماهی و کباب همراه است ،می باشد.
همچنین مردم آجیل و شیرینی و میوه هایی که از عید نوروز مانده بود را در این روز با خود را صحرا و دشت می برند و میل می کنند.
برگزاری جشن های متنوع محلی در نقاط مختلف که همراه با رقص های محلی و برگزاری کشتی محلی از دیگر رسوم شماری از مردم مازندران است.
در مناطق روستایی و در میان جنگل های سبز مازندران تاب خوردن مردم مشتری خاص خود را دارد و اهالی آن روستا به صورت جمعی این کار را با شور و حال خاص و سرودن اشعار محلی انجام می دهند./ایرنا